mBlock programı nedir?
mBlock programı sürükle bırak kod blokları sayesinde basit düzeyde kodlama yapmak için kullanılan bir araçtır. mBlock programı ile arduino, mbot, ultimate gibi bir çok kartı programlayabiliriz.
mBlock programını ücretsiz olarak www.mblock.cc/mblock-software/ adresinden indirebilirsiniz.
Bu eğitim serisinde mblock programı ile arduino kullanımı ile ilgili şu başlıklar hakkında detaylı bilgi vereceğiz.
- mBlock programında arduino nasıl kullanılır?
- Mblock ile arduino nasıl kodlanır?
- Mblock kodları arduinoya nasıl yüklenir?
mBlock ve arduino ile led yakmak için gerekli devre şeması…
led arduino ve bir çok robotik projenin en çok kullanılan devre elemanlarından bir tanesidir. Ledlerin iki bacağından uzun olan + (pozitif) uçtur ve arduino dijital pinlerinden birine bağlanmalıdır. Kısa olan bacak ise – (negatif) uçtur ve arduino kartına GND pininden bağlanmalıdır.
Ledlerin yanması için 20 mA (miliamper) gerilim yeterlidir fakat arduinonun herhangi bir dijital pininden 5V akım elde edebiliyoruz. Bu değer led için çok yüksek bir derğerdir. Bu nedenle ledin – ucu ile arduino kartın GND pini arasına 220 ohm’luk bir direnci seri olarak bağlamamız gerekir. Bu sayede hem ledi hem de arduino kartını zarar görmeye karşı korumuş oluruz.
Görseldeki devre kurulumunu gerçekleştirdikten sonra mblock ile kodları yazmaya başlayalım.
mBlock ile arduino kartı ve port seçimi nasıl yazılır?
Mblock ile arduino kodlamaya başlamadan önce hangi arduino kartını kullandığımızı mBlock programında belirtmemiz gerekiyor. Bu işlem için üst menülerden ‘Kartlar’ başlığını tıklayarak kullanacağımız arduino kartını işaretlememiz gerekiyor.
Arduino Uno modelini kullanacağımız için uno modelini seçtik. Siz farklı bir arduino modeli kullanacaksanız uygun seçimi yapmalısınız.
Birsonraki işlem arduinoyu bağladığımız port seçimi olacaktır. Port seçimini doğru yapmazsak, mblockta hazıladığımız arduino kodlarını arduinoya yüklerken sorunla karşılaşırız.
Bu işlem için yine üst menüden ‘Bağlan’ başlığının altındaki ‘Seri Port’ seçeneğinden sonra gerekli port seçimini yapmalıyız. Burada COM1 sürekli aktif olarak karşımıza çıkacaktır. Arduinoyu bilgisayara bağladıktan sonra COM1 haricindeki diğer portu seçmemiz gerekiyor.
Gerekli seçimleri yaptıktan sonra kodlamaya başlayabiliriz.
Mblock ve arduion ile led yakma kodları nasıl yazılır?
Önceki aşamalarda arduino kartı kullanacağımızı belirttiğimiz için kod blokları arasındaki ‘Robotlar’ seçeneğinin altında kullanacağımız arduino kodları aktif olacaktır. Arduino kodlarını ve ‘Kontrol başlığındaki sürekli tekrarla ve 1 saniye bekle kodlarını kullanarak görseldeki kod bloğunu hazırlamalıyız.
Kodları incelediğimizde, herhangi bir dijital pini ‘YÜKSEK’ yapmak aslında o pine elektrik sinyali göndermek demektir. Tam tersi herhangi bir dijital pini ‘DÜŞÜK’ yapmak aslında o pine elektrik sinyali göndermek demektir. Bu kodu kullanırken hazırladığımız arduino devresinde ledin uzun yani pozitif bacağını arduino 2 numaralı dijital pinine bağladığımız için koddaki pin numarasını da 2 olarak değiştirmemiz gerekiyor. Aralarına 1 saniye bekle kodunu kullanarak 1 er saniye ararlıklarla yanıp sönen (blink) bir led elde etmiş olduk.
mBlock ile hazırlanan kodları arduino karta yükleme….
Buraya kadar tüm işlemleri yaptıysanız geriye bir tek kodları arduinoya yüklemek kalıyor. Bu işlem için hazırladığımız kod bloklarının en üstündeki ‘Arduino Programı’ kodunun üstünde farenin sağ tuşuna tıkladıktan sonra açılan menüden ‘arduinoya yükle’ seçimini yapmalıyız.
Aynı işlemi üstteki ‘Düzenle’ menüsünün içindeki ‘Arduino Kipi’ seçeneğini işaretliyerek de yapabilirsiniz.
Daha sonra açılan arduino kipi penceresindeki Arduino’ya yükle butonuna basarak hazırladığınız kodları arduinoya yükleyebiliriz.
Yükleme işlemi tamamlandığında arduinoya bağlı led 1’er saniye aralıklarla yanıp sönmeye başlayacaktır.
SONUÇ
Bu yazıda mblock ile arduino kart ve port seçimi yapmayı, arduino kodu yazmayı, mblock ile yazdığımız arduino kodlarını arduino kartına yükleme işlemlerini anlatmaya çalıştık. Buradaki işlemler mblock ile arduino kodlaması için temel bilgileri içerdiğinden çok iyi öğrenilmesi gerekmektedir. Sonraki derslerde bu adımları tekrar tekrar anlatmadan direk kodlamaya geçeceğiz.
Bir sonraki dersimize geçiş yapmak için tıklayın…
#ders 2: mBlock ve arduino ile buton kullanarak led kontrolü nasıl yapılır?